file000977304979

Nietsvermoedend zapte ik langs nikszeggende televisie, totdat mijn oog bleef hangen bij een programma over een stel snowboarders. Indrukwekkend om te zien. Van die snelle jongens op zo’n board, racend door een half-pipe om de meeste coole tricks uit te halen. Lekkere beat eronder en gaan. Wat een snelheid en vooral wat een hoogte ze halen met die sprongen. Ik zat er helemaal in en bedacht hoe mijn jongens (die qua looks al goed zitten met hun lange haren) ook zo’n stoere sport gaan doen. En dan zo enorm goed worden als deze gasten. Ze feesten, hebben lol en zijn de sneeuwfaciliteiten niet naar behoren dan laden ze hun boards in de Pick-up (’t is Canada hè) en rijden naar een betere plek. Vrijheid, blijheid!
We moeten dan wel even emigreren, want in ons kikkerland komen onze jongens natuurlijk niet aan hun trainingsuren.

Ik zit echt te genieten. De beste snowboarder van het stel, Kevin, is waanzinnig. Alle tricks met de meest fantastische namen komen voorbij; Front flip, Wildcat, Backside misty, Doublechuck. En een Cab double cork (daar draai ik de wijnfles mee open). Hij draait rond, vliegt huizenhoog en schiet omlaag. En dan gebeurt het; op zijn duizelingwekkende weg omlaag belandt zijn hoofd op de baan…. Het scherm gaat op zwart.

Ik kijk verbijsterd naar het tafereel.  Ineens ligt hij daar…in puin. Door de speakers dringt langzaam de stem van Lykke Li tot me door terwijl de traumahelicopter arriveert. Hij overleeft het ternauwernood, maar vraag niet hoe.

De documentaire volgt Kevin verder in het herstel na dit tragische ongeval. Prachtig gefilmd. Hij heeft een geweldige familie, waarvan hij niet begrijpt dat zij niet willen dat hij weer op z’n snowboard stapt. Want dat is het enige wat hij wil, zodra zijn hersens weer enigszins bij bewustzijn zijn. Bizar hoe een brein (niet) kan werken.

Het is fascinerend, tragisch, mooi, hoopvol……The Crash Reel. Ik kan maar een ding zeggen: kijken! (uitzending gemist, VPRO).

De emigreerplannen zijn van de baan, de jongens vermaken zich prima in dit platte land waar het twee dagen per jaar sneeuwt.

I know places….

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mijn columns in je mailbox ontvangen?

Voer dan hier je emailadres in:

Eerdere columns
Lees en luister
Muziek, (sterke) verhalen, toevallige gebeurtenissen, kunst, boeken, en nog meer muziek...
Columns in je mail

Bericht ontvangen als er een nieuwe column verschijnt? Vul hier je emailadres in: