Prince
De Wereld Draait Doorrr is net begonnen als Matthijs van Nieuwkerk plotseling zijn gesprekje met Halina onderbreekt. Hij gaat met zijn hand naar zijn oortje om goed te horen wat de redactie hem influistert. Prince is overleden! Matthijs is er stil van, maar praat in rap tempo verder. ‘Kunnen we even wat laten zien van Prince? We moeten wat laten zien van Prince’ roept hij meerdere keren, niet specifiek tegen iemand.

Ik zie voor me hoe de redactie achter de schermen naarstig zoekt naar beelden van Prince. Ik heb op voorhand medelijden met ze… dit gaat ze niet meevallen. Beeldmateriaal van deze artiest ligt niet voor het oprapen. Prince was een muzikant, een kunstenaar, maar ook een slimme zakenman. En hoe expressief hij ook was, hij trad niet graag naar buiten.

Interviews met Prince zijn dan ook schaars. Behalve van onze Ivo Niehe natuurlijk. Die had hem wél weten te strikken. Dat bewuste interview heb ik jaren geleden gezien, maar het was me niet bij gebleven. Dus gisteren de herhaling bekeken. Nu weet ik weer waarom ik me er niks meer van kon herinneren. Het ging een beetje als volgt:

Ivo: Hoe oud ben je?
Prince: Ik vier geen verjaardagen.
Ivo: Herinner je je het concert in Paradiso nog, dat je hier in Nederland in 1981 gaf?
Prince: Nee
Ivo: Je hebt ooit gezegd dat seks de hoogste vorm van spiritualiteit is. Kun je dat uitleggen?
Prince: Ja, dat kan ik
….stilte….
Ivo: Wil je dat uitleggen?
Prince: Nee

Een hilarisch interview, al zeg ik het zelf. Prince zegt niks. Ik weet niet wat voor deal Ivo heeft moeten sluiten om hem naar de studio te lokken, maar Prince heeft dit verhaal waarschijnlijk nog vaak, gierend van de lach, op feestjes verteld.

Ik heb mooie herinneringen aan Prince. Vooral aan zijn elpees. Zus ook. Als tiener kocht zij de plaat van Prince waarop hij naakt op de voorkant prijkt. Alhoewel hij zijn edele delen had bedekt, vond onze moeder het niet om aan te zien. Daarop knipte zij uit protest plaatjes van kledingstukken uit de Margriet en plakte deze op het blote lijf van Prince. Toen Zus ontdekte dat haar idool was veranderd in een aankleedpop, was ze, zoals het een echte puber betaamt, dagenlang furieus.

Prince liet dan wel zijn buitenkant zien, maar de binnenkant bleef zorgvuldig verborgen. Hij had gelijk. Waarom zou hij interviews moeten geven? Wat hij wilde vertellen, vertelde hij via zijn muziek. Dus, als je hem wilt leren kennen, moet je zijn muziek luisteren. En ga niet zoeken op YouTube en Spotify, want dan kom je niet ver. Koop gewoon zijn albums. Zoals het hoort.

Geschreven door Prince, gezongen door Sinead, prachtig:

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mijn columns in je mailbox ontvangen?

Voer dan hier je emailadres in:

Eerdere columns
Lees en luister
Muziek, (sterke) verhalen, toevallige gebeurtenissen, kunst, boeken, en nog meer muziek...
Columns in je mail

Bericht ontvangen als er een nieuwe column verschijnt? Vul hier je emailadres in: