sint

Het is weer zover….het grote Sinterklaasfeest staat voor de deur, een van de hoogtepunten van het jaar. Grote broer gelooft sinds vorig jaar niet meer (mede dankzij mij, zie: De Waarheid). Zijn kleine broer gelooft nog wel heilig. Alhoewel, hij stelt soms vragen waaruit blijkt dat hij het zaakje ook niet helemaal vertrouwt. Bij de Pietengym vroeg hij aan de Piet of hij een pruik op had. En hij merkte op dat de Sinterklaas bij de voetbalclub een veel dikkere buik had dan die op tv. En een rare korte baard. Het Sintkostuum van de Action haalt het natuurlijk niet bij die van de gerenommeerde feestwinkel.

Grote broer doet nog steeds leuk mee. Alhoewel hij het niet kan laten om af en toe te roepen dat hij het geheim van Sinterklaas weet. Waarop zijn broer natuurlijk wil weten wat dat geheim dan is. En ik vervolgens achter zijn rug allerlei ‘houd-je-mond-gebaren’ maak. Hij heeft zich er tot nu toe uit gered door zelf wat geheimen te verzinnen ‘ehm de Sint is eigenlijk heel lui en de Pieten doen al het werk’. Het Sinterklaasjournaal wordt nog trouw gevolgd, ook door mij, want hoe leuk is dat. Al die rampen die zich voltrekken vlak voor pakjesavond; de stoomboot dreigt te zinken, de pakjes zijn kwijt (door mismanagement van de Pakjespiet), Amerigo heeft het hazenpad gekozen etc. De gemiddelde soap is er niks bij.

Ook al gelooft de grootste niet meer, hij volgt het Sinterklaasjournaal met open mond. En als hij zijn schoen zet, wordt deze voorzien van wortel en hooi met daarnaast een grote kom water. ‘Voor Amerigo mam!’ Lief dat hij alles zo leuk meespeelt voor zijn kleine broer. Of zal hij heel stiekem nog een piepklein beetje geloven dat de Sint er toch iets mee te maken moet hebben? Zijn het echt zijn ouders die in de nacht een kadootje in zijn schoen stoppen, een hap uit de wortel nemen en de kom tot op de bodem leegdrinken? Nee, dat zou ik ook niet geloven.

Ik vind het persoonlijk een heerlijk sprookje. Ik strooi pepernoten, schrijf brieven uit naam van de Sint en reageer ontzet bij al het leed dat Dieuwertje Blok dagelijks met ons deelt. Nog een jaar schat ik, dan zal de Sint voor kleine broer ook geen geheimen meer kennen (al dan niet door mijn toedoen). Zie ginds gaat de stoomboot…

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mijn columns in je mailbox ontvangen?

Voer dan hier je emailadres in:

Eerdere columns
Lees en luister
Muziek, (sterke) verhalen, toevallige gebeurtenissen, kunst, boeken, en nog meer muziek...
Columns in je mail

Bericht ontvangen als er een nieuwe column verschijnt? Vul hier je emailadres in: