Collega Eemie (in glitterbroek met wijde pijpen) loopt mijn kantoor binnen. ‘Zo, jij ziet er uitgeblust uit’, zegt ze. Eemie is lid van het BHV team en heeft onlangs een cursus ‘Feedback Geven’ gevolgd. Prachtig woord trouwens *uitgeblust*. Mooi op de grafsteen van een brandweerman, maar ook een treffende omschrijving voor als je figuurlijke tank leeg is.

Ik mompel iets van ‘Ja, hard gefietst’. Dit klopt ook, want ik trek het slecht als ik word ingehaald, zeker door bejaarden op opgevoerde e-bikes. Maar eigenlijk ben ik niet alleen moe van het fietsen.

Het eerste signaal kwam een tijdje terug. Tijdens een afspraak op mijn werk. Ik wilde een stap naar voren doen, maar ik stond met mijn voeten gekruist en met mijn lakschoenen tegen elkaar aan geplakt (don’t try this at home). En ineens lag ik languit in de gang. Ik had gewoon moeten blijven liggen toen. Met mijn oververhitte wang op de koude vloer. Even een paar minuten met mijn ogen dicht. Maar dat kan niet bij ons, want dan staan er meteen 3 BHV-ers (al dan niet in glitterbroek) en 4 EHBO-ers klaar om je te beademen. Dus ik krabbelde snel overeind, veegde het stof van mijn beurse knieën en zei ‘Goed, waar waren we’.

Inmiddels ben ik weer bijgetankt. Na een weekje in de zon en – hoe cliché – vaker nee zeggen, voel ik mijn energie weer terugkomen.

Stressfactoren
Toch is het onvermijdelijk dat je energie soms wordt opgezogen door externe factoren:

 1. Je besluit om voor het partijtje van je zoon met 8 jongens naar een tropisch zwemparadijs met 16 glijbanen te gaan. Iedereen die je spreekt zegt: ‘Zo…dapper’, ‘Jij liever dan ik’ en ‘OOOO HEL’. En bij aankomst zitten er meteen al 2 vast in het draaihekje.
 2. Je man vindt zijn droombaan bij een organisatie waar ze alleen mensen aannemen met een ‘24/7-365 dagen per jaar’ mentaliteit.
 3. Je 11 jarige zoon die na een telefoongesprek met een vriendje zegt: ‘Mam, we zitten in de problemen’.
 4. Als je wekelijks hoort: ‘Hé, ik zie geen columns meer van je, is er iets mis met je website?’ En je het liefst wilt zeggen: ‘Wat vreemd, ik publiceer er elke week een’.
 5. Als je alle knutseloproepen van school negeert, en je via de app door verschillende moeders hier alsnog voor benaderd wordt.
 6. Wanneer je zoon terug komt van een logeerpartij, in dezelfde kleding en met een onuitgepakte tas.
 7. Je Beste Vriendin die je moet teleurstellen omdat je wéér geen tijd hebt om op stap te gaan

En dan blijkt het allemaal wel mee te vallen:

 1. Zwemmen met 8 ongeleide projectielen gaat prima, zelfs met 16 afschrikwekkende glijbanen. Neem wel een man van min. 2 meter mee die overzicht houdt.
 2. Man heeft een tijdsopslokkende droombaan, maar is vol energie en deelt die met mij.
 3. ‘In de problemen zitten’ bij 11 jarigen kan ook gewoon betekenen dat ze hun presentatie niet geoefend hebben (en vervolgens toch een voldoende halen).
 4. Veel mensen missen mijn columns. Jeej!
 5. Moeders denken aan mij, zelfs bij knutselprojecten (waar ik elk talent voor mis)
 6. Ik hoef geen tijd meer te steken in het inpakken van logeerkoffers
 7. Beste Vriendin begrijpt mij altijd, ook als ik geen tijd heb, en heet daarom dus Beste Vriendin

Wat zou het ons veel stress en energie besparen als we alles van tevoren weten. Maar hoe saai is dat. En hé, hier ben ik. Mijn website doet het weer 😉

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mijn columns in je mailbox ontvangen?

Voer dan hier je emailadres in:

Eerdere columns
Lees en luister
Muziek, (sterke) verhalen, toevallige gebeurtenissen, kunst, boeken, en nog meer muziek...
Columns in je mail

Bericht ontvangen als er een nieuwe column verschijnt? Vul hier je emailadres in: