een-boek-schrijven

Deze week was er een vol inspirerende ontmoetingen, leuke plekken en nuttige adviezen. Zo was ik bij het Heel Nederland Schrijft event in Den Bosch. Als deelnemer van de schrijfwedstrijd mocht ik daar niet ontbreken. Helaas ben ik niet in de prijzen gevallen met mijn Tank Man, ondanks al jullie stemmen (dank daarvoor!), maar heb ik wel veel inspiratie opgedaan. Er waren workshops en presentaties, allemaal in het teken van schrijven.

Ik weet nu waar een manuscript aan moet voldoen om door een uitgever interessant gevonden te worden. Het gaat er niet alleen om dat je leuk schrijft, of een unieke stijl hebt. Nee het gaat om een ‘totaalconcept’. Mooi woord. Dus, je moet een aansprekende schrijfstijl hebben, aansluiten bij een trend, authentiek zijn en een knappe kop hebben. Jaja, de uitgever googelt wel even of je gezicht verkoopt. Dat ‘knapheid’ onder uitgevers een subjectief begrip is, mag duidelijk zijn. Een zak geld meenemen is trouwens ook handig. Er is altijd nog het alternatief om je boek te laten drukken bij de Hema in een oplage van 5 stuks. Pjotr (glas-is-half-vol type) gaf mij daarop de tip dat je dan wel snel een tweede en derde oplage kunt laten drukken. Zo creëer je, je eigen hype. En dan heb je ook de glas-is-half-leeg types die dingen zeggen als ‘Iedereen schrijft’ en ‘Als je er niet van kunt leven, is het geen beroep, maar een hobby!’.

Ik strooi dus lustig met mijn nieuwe visitekaartjes waarop staat ‘schrijver’. Er zijn namelijk ook successtory’s. Zoals de schrijfster van bestseller ‘De Meisjes’. Naar verluidt kreeg zij 2 miljoen dollar aangeboden door een uitgever die dolgraag haar manuscript wilde uitgeven. Ik zeg ‘Wie biedt?!’Of is dit een knap staaltje marketing, omdat iedereen dan denkt ‘Nou dat moet wel een goed boek zijn’. Zo ken ik ook een auteur die bij het uitkomen van zijn boek zijn volledige familie, vrienden- en kennissenkring inzette om dagelijks langs boekhandels te gaan en steeds te vragen naar zijn boek. Waarop de boekverkopers uiteindelijk zijn boek in stapels voorop de toonbank legden.

Op zaterdag had ik in Haarlem afgesproken met zussen Pippa en Kate. Pippa heeft ook schrijversaspiraties. Ik gaf haar tips en zei dingen als ‘DOEN!’ en ‘Houd het dicht bij jezelf’. Daarna heb ik met Kate onze levens van het afgelopen jaar nog even geanalyseerd, in gezelschap van Pinot Grigio. ‘Want met Chardonnay heb je het soms ook wel even gehad’ aldus Kate.

Vandaag op een feestje zei iemand tegen me: ‘Echt, wil je een boek schrijven!? DOEN!’. Ik dacht nog ‘Hé, dit advies ken ik’. Maar het is waar. Ik weet wat me te doen staat. Schrijven, schrijven….en uitgeven die handel. Waarschijnlijk doe ik tegen die tijd wel even een beroep op jullie, om in elke boekhandel waar je langs loopt naar mijn boek te vragen.

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mijn columns in je mailbox ontvangen?

Voer dan hier je emailadres in:

Eerdere columns
Lees en luister
Muziek, (sterke) verhalen, toevallige gebeurtenissen, kunst, boeken, en nog meer muziek...
Columns in je mail

Bericht ontvangen als er een nieuwe column verschijnt? Vul hier je emailadres in: