marilyn-monroe

Het blijft een bijzonder fenomeen. Een artiest draagt een kledingstuk en daarna is de prijs van de kleding vertienvoudigt of, in het geval van Marilyn Monroe, vermiljoenvoudigt. Mijn jurkjes dalen meestal in waarde als ik ze gedragen heb. Zo niet die van Miss Monroe. De huidkleurige jurk waarin zij 54 jaar geleden president Kennedy toezong op zijn verjaardag, is geveild. De koper telde er vorige week € 4.525.740 voor neer.

En dan vraag je je natuurlijk af wie deze jurk koopt voor dit astronomische bedrag? Een nazaat van Kennedy die weet dat zijn grootvader warme herinneringen had aan deze jurk en de inhoud? Trump, als kadootje voor zijn first lady? Lady Gaga, die houdt van vleeskleurige jurken? Nee. De jurk is gekocht door het museum van de vroege wereldreiziger Robert Ripley. In zijn museum, Ripley’s Believe it or not, vind je dingen die hij tegenkwam op zijn verre reizen. En, geloof het of niet, hij kwam veel extreme dingen en wezens tegen (ik moet toch eens beter opletten op vakantie). Zoals een kalf met twee hoofden, een man met uitpuilende oogbollen en een portret van Albert Einstein gemaakt van geroosterd brood (je gelooft het niet nee). Als je een raar talent hebt of een opzienbarende lichamelijke afwijking, dan wist Ripley je te vinden. Extreem lange en kleine mensen. Mensen met een ontbrekend of (nog erger) een extra lichaamsdeel. En mensen met talenten die je niet wilt weten, zoals ‘deze kapper knipt het haar van zijn klanten met zijn mond.’

En ja, daar hangt ze dan straks tussen. Die prachtige zijden jurk, versierd met 2500 met de hand aangebrachte kristallen. De jurk waarin ze op haar meest verleidelijke toon Happy Birthday zong voor Mr. President. Haar hese stem kan ook te wijten zijn aan het feit dat de jurk zo strak zat dat ze bijna niet kon ademhalen. Naar verluidt is de jurk op haar lichaam genaaid en kon ze er nauwelijks in bewegen.

Enfin, de jurk die geschiedenis heeft geschreven wordt tentoongesteld in een rariteitenkabinet. Jammer. Ik weet een beter plekje. De Nieuwe Kerk in Amsterdam, te midden van schitterende kroonluchters en statige pilaren. Nu kun je daar een tentoonstelling zien over Marilyn Monroe, ze zou dit jaar negentig zou zijn geworden. Ik ben benieuwd wat ze gedragen zou hebben op haar negentigste verjaardag. Een prachtige jurk vermoed ik.

De tentoonstelling ’90 jaar Marilyn’ is tot 5 februari 2017 te zien in de Nieuwe Kerk Amsterdam.

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mijn columns in je mailbox ontvangen?

Voer dan hier je emailadres in:

Eerdere columns
Lees en luister
Muziek, (sterke) verhalen, toevallige gebeurtenissen, kunst, boeken, en nog meer muziek...
Columns in je mail

Bericht ontvangen als er een nieuwe column verschijnt? Vul hier je emailadres in: