U2 heeft onlangs een nieuw album uitgebracht, Songs of Innocence. Echt een hele goede plaat. Als groot liefhebber van U2 klinkt dat misschien niet heel objectief, liefde maakt blind tenslotte, maar het is echt een goede plaat.

Ik had hier trouwens best voor willen betalen. Zoals ik graag betaal voor muziek met de wetenschap dat de artiest er zijn brood mee verdient en dankzij mij mooie muziek kan blijven maken. Maar ik kreeg het album cadeau, samen met nog zo’n 500 miljoen andere iTunes gebruikers. U2 sloot een slimme deal met Apple, die de band hier fors (lees miljoenen) voor betaald heeft.

Je kan je afvragen waarom de mannen van U2 dit gedaan hebben. Ze geven hier zelf verschillende verklaringen voor; grootheidswaanzin (klinkt aannemelijk), ze wilden iets nieuws proberen (is gelukt), sommige mensen geloven niet in de kerstman (nu wel?), ze vroegen zich af wie er nog op een album zat te wachten van U2 (ik! Ik!) en waren bang dat niemand het zou kopen.

Het leek een slimme deal, maar leidde tot de nodige commotie. Want ja, er zijn nou eenmaal mensen die niet zitten te wachten op een album van U2 en het dus niet op prijs stellen dat deze automatisch in hun iTunes bibliotheek verschijnt. Dat zou ik persoonlijk ook hebben bij sommige artiesten, maar een gegeven paard….. En dat ‘automatisch in je bibliotheek’ viel ook nog vies tegen, maar dat ligt vast aan het ontbreken van mijn talent voor simpele dingen als ‘iets downloaden’.

Het einde van het liedje is dat U2 al verschillende malen sorry heeft gezegd. Van mij hoeft dat niet, dat moge duidelijk zijn. Ik houd sowieso niet erg van het woord ‘sorry’. En al zeker niet als je een cadeautje geeft dat de krijger niet waardeert. Dat is ons allemaal weleens overkomen. Ik geef trouwens vaak cadeaus die ik vooral zelf mooi vind. Ik krijg er alleen niet voor betaald.

Maar even terugkomend op de essentie van dit verhaal. De muziek! De nummers van Songs of Innocence zijn prachtig. Bedoeld om, zoals ze zelf zeggen, ook akoestisch te kunnen spelen in de pub. Gitaar, pint….en spelen maar. Mijn hoop is nu dan ook dat ze met hun volgende tournee niet kiezen voor de massale Arena, maar verstandig zijn en Paradiso aandoen. Het geld is toch al binnen.

Nou vooruit, nog één keer dan…..sorry!

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mijn columns in je mailbox ontvangen?

Voer dan hier je emailadres in:

Eerdere columns
Lees en luister
Muziek, (sterke) verhalen, toevallige gebeurtenissen, kunst, boeken, en nog meer muziek...
Columns in je mail

Bericht ontvangen als er een nieuwe column verschijnt? Vul hier je emailadres in: