De Muur en Mercedes

De Muur en Mercedes

Dit zijn niet mijn woorden, maar die van de burgemeester van Berlijn. Of Berlijn echt (nog) zo arm is valt te betwisten, maar op veel plekken toont het wel arm. Over sexy valt niet te twisten. Zelfs bij -5 graden Celsius.

Afgelopen weekend bezocht ik deze zogezegd ‘hipste en meest trendy’ stad van Europa met 3 reisgenoten. Ik was in gezelschap van Zus; ex-fan van de Dolly Dots, deskundige op het gebied van gezichtscrèmes en dol op surrealistische kunst. Mijn moeder; fit, altijd goedgeluimd en heeft als eeuwige lijfspreuk ‘het gaat goed’. Mijn schoonzus Jan; weet overal de weg en ook de weg terug (bijzonder handig voor mij en mijn bloedverwanten) en winkelt graag tot sluitingstijd (alleen niet in boek/muziekwinkels).

De heenreis verliep prima. Afgezien van de beveiligingsbeambte die ons iets te grondig fouilleerde. Je benen wijd en armen omhoog is al geen fraaie pose, maar zo’n mannelijke vrouw die je van boven tot onder betast is geen pretje. Bij Jan ging ze zelfs met haar handen in haar broek. Ik overweeg nog een aanklacht.

In Berlijn aangekomen bleek het kwik een stuk lager dan in ons land. Het was koud en grijs. Elke kleur ontbrak. Taxichauffeur Demir bracht wat kleur en voorzag ons van tips. In ruil daarvoor wilde hij ook informatie van ons, zoals de prijs van Döner Kebab in Nederland. Toen hij vroeg wie van de drie achterin mijn dochter was vond ik het tijd om uit te stappen.

We hebben veel gelopen en heel veel gezien. Berlijn is groot en groots. Zoveel immens grote bouwwerken, brede drukke wegen, grauwe straatjes, talrijke musea, prachtige winkels, fijne restaurants met lekkere wijnen en Berliner Weisse. Je komt al snel ogen, tijd en uithoudingsvermogen tekort om alles in je op te nemen.

We bezochten de East Side Gallery en het DDR museum….het museum was ouderwets, sober en allesbehalve interactief, maar dat was misschien precies de bedoeling. Van Unter den Linden naar Kurfürstendamm. Van surrealistische kunst naar het KaDeWe; het Kaufhaus Des Westens. Dit klinkt als een dependance van de Lidl, maar het is een fantastisch warenhuis (niet voor je knip). Zus had een goede gezichtscrème uitgezocht voor onze moeder, met parelmoer, dat verfijnt de rimpels en had nog 10 andere unique selling points. Ze wist toen nog niet dat onze moeder altijd 3 lagen aanbrengt. Toen we de volgende dag het hotel uitliepen veranderde haar gezicht bij daglicht in een parelmoer kerstbal, wat op zich niet misstond bij alle Weihnachtsmarkten. En ik moet toegeven, geen rimpel meer te zien.

We moesten even onze weg vinden, maar ik ga zeker terug. Drie dagen en nachten is tekort voor Berlijn. Het is even wennen, maar dan verleidt deze stad je genadeloos. Berlijn is sexy!


Bono op de Siegessäule

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je mijn columns in je mailbox ontvangen?

Voer dan hier je emailadres in:

Eerdere columns
Lees en luister
Muziek, (sterke) verhalen, toevallige gebeurtenissen, kunst, boeken, en nog meer muziek...
Columns in je mail

Bericht ontvangen als er een nieuwe column verschijnt? Vul hier je emailadres in: